Spar op til din pension

Din pensionsopsparing er en af de vigtigste opsparinger i dit liv. Den skal sikre din økonomi, når du ikke arbejder mere. Hvor mange penge du får at leve for, når du skal pensioneres, afhænger selvfølgelig af, hvor meget du indbetaler. Men afkastet på din pensionsopsparing er også af stor betydning.

Invester din pensionsopsparing

De rette investeringer er med til at give dig den størst mulige pension. Og med en pensionsopsparing via NORTH er du heldig, for eftersom vi samarbejder med de største aktører på det globale marked for langsigtet opsparing, gør det os i stand til at guide og hjælpe dig med at vælge de optimale fonde ud fra AP Pensions palette. Og i sidste ende, kommer det dig til gode i form af et højt, langsigtet afkast.

En pensionsordning via NORTH Pensionsagentur er meget mere end blot en opsparing. Vi hjælper dig med forsikringer, sundhed og forebyggelse. For dit liv skal leves nu – og ikke først når du går på pension.

Du vælger selv

Det er helt op til dig selv, hvor meget du ønsker at involvere dig i investeringen af din pensionsordning. Du har tre muligheder:

 1. Vores samarbejdspartner AP Pension vælger for dig
  Hvis du ønsker, at din pensionsopsparing skal investeres, så risikoen aftrapper, jo ældre du bliver, og uden at du selv skal gøre noget, kan du vælge AP Select eller AP Select Bæredygtig, der passer med det år, hvor du skal på pension.

 2. Du vælger sammen med din rådgiver
  Hvis du ønsker, at din pensionsopsparing skal investeres med en fast risikoprofil, kan du vælge mellem fire risikoprofiler, som vores samarbejdspartner AP Pension har sammensat.

 3. Du vælger helt selv
  Hvis du selv ønsker at sammensætte investeringen af din pensionsopsparing, kan du vælge mellem en række fonde udvalgt af AP Pension.
to personer der snakker med kaffe i hånden

Investering

Det afkast du får fra investeringer udgør en vigtig del af din samlede pensionsopsparing. Vi sikrer, at din investeringsprofil matcher din risikovillighed.

Seniorplan

Få det helt store overblik over økonomien i seniortilværelsen, da den skræddersyede SeniorPlan udarbejdes samlet for både dig og din ægtefælle/samlever.

5 gode grunde

Hvorfor er det så vigtigt med en god pensionsordning i virksomheden? Vi har skrevet 5 grunde til, hvorfor vi synes, det er vigtigt med en god pensionsordning.

Tryghed hele livet

Måske ligger din pensionsalder langt ude i fremtiden? Eller måske venter den lige rundt om hjørnet. Uanset hvad er det din pensionsopsparing, som du skal leve af, når du bliver pensionist. Med en god opsparing går du en tryg fremtid i møde.

Når du er omfattet af en firmapensionsordning via dit arbejde, bliver der hver måned indbetalt en procentdel af din løn til din pensionsopsparing. Typisk sammensættes det således, at din arbejdsgiver betaler en del, mens du selv betaler resten, som bliver trukket fra din løn før skat.

Er du i tvivl om, hvad der bliver indbetalt til din pensionsordning, kan du logge på Min Pension og se det under “Overblik”.

Du kan typisk ikke vælge at indbetale mindre ind på din pensionsordning i forhold til den aftale, som du har lavet om firmapension med din arbejdsgiver. Til gengæld kan du godt vælge at indbetale mere. Giv besked til lønkontoret på din arbejdsplads og din rådgiver hos NORTH Pensionsagentur.

Hos NORTH Pensionsagentur samarbejder vi med pensionsselskabet AP Pension, der giver dig valget mellem tre typer af pensionsopsparing: Ratepension, livrente og aldersopsparing. 

En ratepension bliver udbetalt i månedlige rater over en periode på 10 til 30 år, når du går på pension. Lovgivningen (i år 2022) siger, at der maksimalt kan indbetales 59.200 kr. om året på en ratepension, efter AM-bidraget er trukket fra. Indbetales der mere, skal det overskydende beløb indbetales på en livrente.

En livrentepension bliver ligesom ratepensionen udbetalt månedligt, når du går på pension, men bliver til gengæld udbetalt så længe, du lever. Hvis du lever længe kan du altså derfor godt få udbetalt mere, end du har sparet op, hvorimod du får udbetalt mindre, hvis du lever knap så længe. Der er intet loft på, hvor meget der kan indbetales på en livrentepension. 

En aldersopsparing bliver udbetalt som et eller flere engangsbeløb eller i rater, når pensionsudbetalingsaldren er nået og senest 20 år efter. Der kan maksimalt indbetales (2022) 5.500 kr årligt og indbetalingen er ikke fradragsberettiget. Det er altså beskattede penge der indbetales, men så er udbetalingen til gengæld skatte- og afgiftfri og påvirker ikke sociale ydelser. Fra 5 år før folkepensionsalderen kan indskydes 54.200 kr. årligt. Efter pensionsudbetalingsalderen er nået kan der stadig indskydes i op til 20 år. Dette forudsætter dog, at man ikke er påbegyndt udbetaling på ratepension eller livrente indenfor de sidste 10 år før folkepensionsalderen.

Det anbefales, at du indbetaler op til det maksimale beløb på din ratepension, før du begynder at indbetale på en livrente. Du kan nemlig altid vælge at overføre din ratepension til en livrente på et senere tidspunkt i livet, mens det aldrig er muligt at overføre den modsatte vej. 

Hvornår du kan starte med at få din pensionsopsparing udbetalt afhænger helt af, hvornår din ordning er oprettet, og hvad din folkepensionsalder er. 

I linket herunder kan du få overblik over:

 • Din folkepensionsalder
 • Fra hvornår du kan begynde at få udbetalt din pension
 • Hvornår du senest skal starte udbetaling af din pension

 

overblik over din pensionsudbetaling her

Pensionsindbetalingen fra din arbejdsgiver er fradragsberettiget, og tæller dermed ikke med i din skattepligtige indkomst. Hvis du har en ikke-fradragsberettiget forsikring (f.eks. en gruppeordning), som din arbejdsgiver betaler, bliver den dog behandlet lidt anderledes. Den bliver nemlig først lagt til din løn, så beskattet og derefter trukket fra din løn igen – det vil ligeledes fremgå af din lønseddel. 

På en ratepension kan du i 2022 højst få fradrag for 59.200 kr., efter AM-bidraget er trukket fra. På en liverentepension får du til gengæld fuldt fradrag for de løbende indbetalinger. Hvis du indbetaler et engangsbeløb, vil du som hovedregel få dit fradrag fordelt over 10 år. 

Hvis du betaler topskat, mens du arbejder, men kun bundskat når du går på pension, sparer du i skat.

AP Select Bæredygtig er mere end et klimaprodukt. Ved at vælge at investere en del eller hele din pensionsopsparing i AP Select Bæredygtig, så gør du en forskel og støtter en lang række af FN’s verdensmål. Du er med til støtte projekter for kvinders rettigheder og at bekæmpe fattigdom. Du er med til at understøtte bæredygtig udvikling i verdens fattigste lande og støtte CO2 reducerende tiltag. Og på den måde bruger du dine pensionsmidler til at gøre en forskel for vores fælles verden og jord.

Kontakt din pensionsrådgiver

Er der sket ændringer i dit liv, siden sidste gang du talte med din pensionsrådgiver? Er du eksempelvis blevet gift, skilt, har du fået børn eller har du købt eller solgt et hus? Så kan det være en god ide at tage et kig på din pension for at se, om der er noget vi kan gøre for at optimere din ordning.